Rudnap u agrar ulaže 50 mil. evra

Bez autora
Apr 26 2010

Kompanija „Rudnap agrar“ biznismena Vojina Lazarevića počela je u opštini Irig sadnju 500 hektara jabuka u šta će do 2012. godine uložiti 50 miliona evra. Ove godine biće zasađeno pola miliona stabala na 130 hektara uz ulaganje 12,5 miliona evra, a počela je i gradnja hladnjače kapaciteta 8.000 tona koja će biti završena najkasnije sredinom naredne godine i u kojoj će moći da se smesti i voće malih proizvođača iz okoline. Voćnjak će biti opremljen meteorološkom stanicom, sistemom za navodnjavanje ’kap po kap’, protivgradnom mrežom, a imaće i sistem za zaštitu od mraza, kao i šest bunara na navodnjavanje. Prvi rod jabuka od 500 tona očekuje se na jesen, a pun kapacitet voćnjaka koji će davati od 50 do 60 tona po hektaru jabuka za četiri godine. Očekuje se da im se investicija isplati za šest godina.

Rudnap u agrar ulaže 50 mil. evraKompanija „Rudnap agrar“ biznismena Vojina Lazarevića počela je u opštini Irig sadnju 500 hektara jabuka u šta će do 2012. godine uložiti 50 miliona evra.

Ove godine biće zasađeno pola miliona stabala na 130 hektara uz ulaganje 12,5 miliona evra, a počela je i gradnja hladnjače kapaciteta 8.000 tona koja će biti završena najkasnije sredinom naredne godine i u kojoj će moći da se smesti i voće malih proizvođača iz okoline.

Voćnjak će biti opremljen meteorološkom stanicom, sistemom za navodnjavanje ’kap po kap’, protivgradnom mrežom, a imaće i sistem za zaštitu od mraza, kao i šest bunara na navodnjavanje.

Generalni direktor Rudnap grupe Aleksandar Skulić kaže da se prvi rod jabuka od 500 tona očekuje na jesen, a pun kapacitet voćnjaka koji će davati od 50 do 60 tona po hektaru jabuka za četiri godine. On je kazao da očekuje da im se investicija isplati za šest godina.

Skulić je kazao da je cilj je da se od srpske jabuke napravi svetski brend, a od Fruške Gore srpska Provansa. On je naveo i da će jabuke biti plasirane na domaće tržište, a biće izvožene u Rusiju i Evropsku uniju.

Sadnice pet sorti dvogodišnjih jabuka-greni smit, zlatni i crveni delišes, fudži i gala uvezene su od italijanskog proivođača Griba iz južnog Tirola.

Na plantaži radi 170 radnika i 10 agroinženjera, a predsednik opštine Irig Vladimir Petrović kaže da je projekat od izuzetnog značaja jer će smanjiti nezaposlenost. On je dodao da su zaposleni svi sa biroa za zapošljavanje iz opština Ruma i Irig, koji su imali potrebne kvalifikacije iz voćarstva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik